Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tort orzechowo-kawowy z domowymi trufelkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ukrywam, że przy tym torcie było trochę pracy, ale efekt mnie zadowala, i wizualnie i smakowo. Kawa z orzechami to doskonałe połączenie. Zróbcie, a ten tort Was zachwyci. Idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Na różne okazje.

Tort orzechowo-kawowy z domowymi trufelkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort orzechowo-kawowy z domowymi trufelkami

Biszkopt orzechowy:

Biszkopt kawowy:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ulubionej kawy cappuccino (proszek)
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 20 dag masła 82 %
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • około 4 łyżki ulubionej kawy cappuccino (proszek)
  • dowolny alkohol (wódka, spirytus)

Trufelki:

  • 10 dag masła 82 %
  • około 1 szklanka pokruszonych drobno herbatników
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 2 łyżki pokruszonych herbatników do obtoczenia trufelek
  • kawa cappuccino do smaku (proszek)

Tynk:

  • 20 dag masła 82 %
  • 12 dag mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu wiśniowego 100 % owców
  • kawa cappuccino do nasączenia biszkoptów
  • kilka łyżek posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo-kawowy z domowymi trufelkami
1. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z orzechami delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy krążki, z górnego krążka ścinamy wierzch.

2. Biszkopt kawowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z cappuccino delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy. Z zimnego biszkoptu ścinamy wierzch.

3. Trufelki: Masło ucieramy na puszystość, wsypujemy kawę cappuccino i pokruszone herbatniki, ucieramy do połączenia się składników. Jeżeli masa jest zbyt luźna można dodać jeszcze pokruszonych herbatników. Następnie z masy formujemy różnej wielkości trufelki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zanurzamy w niej trufelki i dostawiamy do zastygnięcia, część trufelek obtaczamy w pokruszonych herbatnikach. Odstawiamy do stężenia. Herbatniki najlepiej dać do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta, będą wtedy idealnie pokruszone.

3. Krem: Miękkie masło ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ucieramy. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone i ucieramy, na koniec dodajemy alkohol według uznania. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Krem dzielimy na dwie części, jedną większą, a drugą mniejszą. Do mniejszej części dodajemy kawę cappuccino w proszku i ucieramy, a do większej kakao i również ucieramy.

4. Składanie: Biszkopty nasączamy kawą. Na pierwszy biszkopt orzechowy wykładamy część dżemu, następnie połowę kremu z kakao, biszkopt orzechowy, część dżemu i krem z kawą, biszkopt kawowy i resztę dżemu, krem z kakao i ostatni biszkopt orzechowy. Tak złożony tort wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja tort składam w rancie cukierniczym.

5. Tynk: Miękkie masło ucieramy na puszystość z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane i ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Następnie część kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Pozostałym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.

5. Dekoracja: Na wierzchu tortu wyciskamy dowolnie rozetki i dekorujemy trufelkami. Dekorujemy również posiekanymi orzeszkami. Tort wstawiamy do lodówki do ponownego stężenia. Po tym czasie jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 16 cm

Tort można pokroić na 8-10 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Składniki na kremy najlepiej w temperaturze pokojowej.
Tort orzechowo-kawowy z domowymi trufelkami
Domowy tort orzechowo-kawowy z kremami i trufelkami, w przekroju.