Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tort z kremem chałwowym i ciasteczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnio bardzo polubiłam pieczenie tortów. Co prawda nad wyglądem muszę jeszcze trochę popracować, ale wierzę, że każdy kolejny będzie ładniejszy. Ale za to o smak nie muszę się martwić, wychodzą mi obłędnie pyszne.

Tort z kremem chałwowym i ciasteczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z kremem chałwowym i ciasteczkami

Biszkopt:

Krem:

  • 2 szklanki mleka (pół litra)
  • 2 budynie waniliowe (na pół litra mleka każdy)
  • 20 dag masła 82 %
  • cukier puder do smaku
  • 10 dag chałwy waniliowej
  • alkohol według uznania (spirytus, wódka)

Dodatkowo:

  • okrągłe ciasteczka w czekoladzie (ilość według uznania)
  • pół słoiczka dżemu wiśniowego (u mnie domowej roboty)
  • dowolne nasączenie do biszkoptów (napar z kawy, z herbaty, dowolny sok)

Sposób przygotowania:

Tort z kremem chałwowym i ciasteczkami
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sito, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zimny przekrawamy na trzy krążki.

2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i alkohol według uznania. Ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

3. Przekładanie: Biszkopty nasączamy. Następnie przekładamy na przemian dżemem i kremem. Czyli: biszkopt, dżem, krem, biszkopt, dżem i krem, ostatni biszkopt. 2-3 łyżki kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Tort cały smarujemy kremem. Następnie dekorujemy dowolnie ciasteczkami w czekoladzie i kremem wyciskając rozetki. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

4. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 16 cm.

Tort można pokroić na 8 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.

Tort kroimy dobrze schłodzony.

Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę.
Tort z kremem chałwowym i ciasteczkami
Tort z kremem chałwowym, dżemem wiśniowym i ciasteczkami.