Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zimowy tort z kremem kajmakowym i powidłem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piękny i pyszny tort. Taki jeszcze w zimowo-świątecznym akcencie. Bardzo wciągnęło mnie przygotowywanie tortów i nie ukrywam, że wychodzą mi pyszne.

Zimowy tort z kremem kajmakowym i powidłem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zimowy tort z kremem kajmakowym i powidłem

Biszkopt:

Krem:

  • 20 dag masła 82 %
  • 20 dag masy kajmakowej

Trufelki:

  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki wiórek kokosowych do obtoczenia trufelek

Ciasteczka:

Dodatkowo:

  • laski cukrowe
  • gałązki rozmarynu
  • posiekane orzeszki ziemne lub migdały
  • pół słoiczka powidła śliwkowego
  • dowolne nasączenie ( sok, alkohol, kawa )
  • kilka kulek świeżej żurawiny

Sposób przygotowania:

Zimowy tort z kremem kajmakowym i powidłem
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy, następnie przekrawamy na trzy krążki.

2. Trufelki: Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy suche składniki, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Masę lekko studzimy, następnie formujemy kuleczki ( mogą być różnej wielkości ) i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

3. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykrawamy dowolne ciasteczka, które ozdobią nasz tort, u mnie będą to świąteczne akcenty, orzeszki i małe ciasteczka. Następnie układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10 minut. Ciasteczka studzimy.

4. Krem: Miękkie masło ( temperatura pokojowa ) ubijamy na puszystość z masą kajmakową. Gotową masę dzielimy tak, żeby na wystarczyła na przełożenie tortu, posmarowanie tortu i na kilka rozetek.

5. Przekładanie: Biszkopty dowolnie nasączamy, następnie przekładamy, biszkopt, powidło i krem. Cały tort smarujemy bardzo cieniutko kremem i odstawiamy do stężenia.

6. Dekoracja: Tort dekorujemy dowolnie rozetkami z kremu, ciasteczkami, trufelkami, cukrowymi laskami, orzeszkami, żurawiną i rozmarynem.

7. Podanie: Tak wykonany tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 16 cm.

Tort można pokroić na 8 - 10 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.

Tort kroimy dobrze schłodzony.
Zimowy tort z kremem kajmakowym i powidłem
Pyszny tort z kremem kajmakowym i ciasteczkami, rozkrojony.