Sposób przygotowania:
Zimowy tort z kremem kajmakowym i powidłem
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy, następnie przekrawamy na trzy krążki.
2. Trufelki: Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy suche składniki, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Masę lekko studzimy, następnie formujemy kuleczki ( mogą być różnej wielkości ) i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
3. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykrawamy dowolne ciasteczka, które ozdobią nasz tort, u mnie będą to świąteczne akcenty, orzeszki i małe ciasteczka. Następnie układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10 minut. Ciasteczka studzimy.
4. Krem: Miękkie masło ( temperatura pokojowa ) ubijamy na puszystość z masą kajmakową. Gotową masę dzielimy tak, żeby na wystarczyła na przełożenie tortu, posmarowanie tortu i na kilka rozetek.
5. Przekładanie: Biszkopty dowolnie nasączamy, następnie przekładamy, biszkopt, powidło i krem. Cały tort smarujemy bardzo cieniutko kremem i odstawiamy do stężenia.
6. Dekoracja: Tort dekorujemy dowolnie rozetkami z kremu, ciasteczkami, trufelkami, cukrowymi laskami, orzeszkami, żurawiną i rozmarynem.
7. Podanie: Tak wykonany tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 16 cm.
Tort można pokroić na 8 - 10 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.
2. Trufelki: Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy suche składniki, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Masę lekko studzimy, następnie formujemy kuleczki ( mogą być różnej wielkości ) i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
3. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykrawamy dowolne ciasteczka, które ozdobią nasz tort, u mnie będą to świąteczne akcenty, orzeszki i małe ciasteczka. Następnie układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10 minut. Ciasteczka studzimy.
4. Krem: Miękkie masło ( temperatura pokojowa ) ubijamy na puszystość z masą kajmakową. Gotową masę dzielimy tak, żeby na wystarczyła na przełożenie tortu, posmarowanie tortu i na kilka rozetek.
5. Przekładanie: Biszkopty dowolnie nasączamy, następnie przekładamy, biszkopt, powidło i krem. Cały tort smarujemy bardzo cieniutko kremem i odstawiamy do stężenia.
6. Dekoracja: Tort dekorujemy dowolnie rozetkami z kremu, ciasteczkami, trufelkami, cukrowymi laskami, orzeszkami, żurawiną i rozmarynem.
7. Podanie: Tak wykonany tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 16 cm.
Tort można pokroić na 8 - 10 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)