jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pulchne, smażone ciastka drożdżowe, nadziewane budyniem,serem,konfiturą,czekoladą, lukrowane, obsypane cukrem pudrem lub polane czekoladą:)

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • CIASTO
  • 1 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • ½ kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki oleju
  • 10-12 dag drożdży

 

  • NADZIENIE
  • owoce
  • czekolada mleczna
  • dżem, itd

 

  • POLEWA
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki gorącej wody
  • lub
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego

 

  • olej do smażenia

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki
Drożdże rozetrzeć z żółtkami. Mleko, margarynę, cukier kryształ, cukier waniliowy i olej rozgrzać, aż do rozpuszczenia składników. Następnie do mąki dodać ciepłą masę oraz roztarte drożdże z żółtkami i dobrze wymieszać. Kolejno formować kulki, nadziewać dowolnym nadzieniem i smażyć w mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron. Zrobić lukier lub polewę czekoladową. Ze składników na lukier, cukier wsypać do miski, dodać łyżeczkę masła i dolewać po łyżce gorącej wody,mieszając, aby cukier się rozpuści, a lukier miał konsystencję gęstej śmietany. Ze składników na polewę czekoladową, czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i masła. Tak przygotowaną polewą oblać pączki.