caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Znane i lubiane...........

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • ok.1 kg mąki + mąka do podsypywania
  • 15 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • kilka kropli aromatu do ciast (dowolny)
  • dżem, powidła lub inne nadzienie
  • cukier puder do posypania
  • min. 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki
Drożdże rozpuscic w ciepłym mleku i wymieszac z 3/4 szklanki maki. gdy rozczyn zwiekszy objętość dodac do niego resztę mąki, cukier, jaja, aromat i roztopiona margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe rozwałkowac na grubosc ok. 3 cm i wycinać z niego szklanką krążki. Na każdy kłaść porcje nadzienia i dokładnie zlepiać. Latem możemy do nadziewania użyć sezonowych owoców. Nadziane pączki odłożyć na posypaną mąką stolnicę żeby wyrosły. W szerokim garnku rozgrzać olej (tyle żeby pączki pływały w nim. Na gorący wrzucać partiami pączki i smażyć z obu stron. Wyjmować najlepiej ostro zakończonym patyczkiem, i odkładać na papierowe ręczniki do osączenia. Gotowe posypać cukrem pudrem.