hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Pączki domowe

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pączki zawsze się udają , są delikatne , sprężyste i pachną cudnie.

Pączki domowe

Składniki:

Pączki domowe

 

  • 1/kg mąki
  • 5dag drożdży
  • 2/3 szklanki mleka (około)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła.
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wódki
  • cukier waniliowy
  • marmolada lub powidła
  • 3/4 kg smalcu do smażenia
  • puder cukier

Sposób przygotowania:

Pączki domowe
Drożdże rozmieszać z dwiema łyżkami ciepłego mleka,łyżką cukru, łyżką mąki. Mąkę wsypać do miski ,pozostałe ciepłe mleko wlać do wgłębienia zrobionego w mące , przysypać mąką, na to wlać rozczyn i wszystko przykryc mąką. Jajka plus żółtka ubić z cukrem na parze .Dodać masę jajeczną do ciasta. Wlać stopione - schłodzone maslo, wódkę i wszystko bardzo dobrze wyrobić mikserem ( hakami) . Nakryć czystą lnianą ściereczkąi pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielic na 15 jednakowych kawałków , uformować pączki nadziewając je marmoladą lub powidłami. Ułożyć na stolnicy opruszonej delkiatnie mąką , przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Kłaść do podgrzanego tłuszczu miejscem sklejonym do dołu , smażyć przykryte do chwili zrumienienia spodu pączków , następnie odwrócić i dosmażyć . Wyjmować z garnka łyżką cedzakową , układać na papierowych ręcznikach . Zrobić lukier : do miseczki wsypac szklankę cukru pudru , dodać lyżkę masła i 3-3,5 łyżki gorącej wody tak żeby polać nią masło . Wszystko razem szybciutko "ukręcić" i lukrować pączki przy pomocy pędzla . Przełożyć na talerz i zaprosić gości :)