Sposób przygotowania:
Pączki domowe
Drożdże rozmieszać z dwiema łyżkami ciepłego mleka,łyżką cukru, łyżką mąki. Mąkę wsypać do miski ,pozostałe ciepłe mleko wlać do wgłębienia zrobionego w mące , przysypać mąką, na to wlać rozczyn i wszystko przykryc mąką. Jajka plus żółtka ubić z cukrem na parze .Dodać masę jajeczną do ciasta. Wlać stopione - schłodzone maslo, wódkę i wszystko bardzo dobrze wyrobić mikserem ( hakami) . Nakryć czystą lnianą ściereczkąi pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielic na 15 jednakowych kawałków , uformować pączki nadziewając je marmoladą lub powidłami. Ułożyć na stolnicy opruszonej delkiatnie mąką , przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Kłaść do podgrzanego tłuszczu miejscem sklejonym do dołu , smażyć przykryte do chwili zrumienienia spodu pączków , następnie odwrócić i dosmażyć . Wyjmować z garnka łyżką cedzakową , układać na papierowych ręcznikach . Zrobić lukier : do miseczki wsypac szklankę cukru pudru , dodać lyżkę masła i 3-3,5 łyżki gorącej wody tak żeby polać nią masło . Wszystko razem szybciutko "ukręcić" i lukrować pączki przy pomocy pędzla . Przełożyć na talerz i zaprosić gości :)
Pyza
hoffija44
Sen o pączkach = przystąpisz w krótkim czasie do smażenia tychże :D:D:D
Sarenka
Natala1210
kinga
A.B.
iwi69
prezes
hoffija44
Prezesie ...........dla Ciebie wszystko :D:D:D......
yola
hoffija44
Proszę Joluś poczęstuj się :))))))
mimi-miki
gosia79z
styp
anna5
hoffija44
Anno napisz , jak się udały ....:)))))))))
anna5