Sposób przygotowania:
Pączki domowe
Mleko rozgrzać, dodać drożdże i 3 łyżki cukru, rozmieszać, a następnie dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Kolejno dodać resztę mąki, żółtka utarte z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i ciepły olej. Ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto zagnieść, urywać po kawałku i formować kulki, które następnie nadziewać dowolnym nadzieniem. Następnie pączki poukładać w odstępach na oprószonej mąką formie, a w dużym garnku rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz wrzucać pączki, przykryć pokrywką, a kiedy nabiorą złotego koloru przewrócić na drugą stronę i znowu zakryć. Kiedy pączki się zrumienią zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze po kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu, pączki najlepiej położyć na serwetce lub bibułce, aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec obsypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.
Pyza
spisałaś się wspaniale bo wyglądają bardzo smakowicie :-)
jovi
kinga
iwi69
Aurora