jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pączki domowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pulchne ciastka drożdżowe o rozmaitym nadzieniu,smażone na głębokim tłuszczu, lukrowane,obsypywane cukrem pudrem lub oblane czekoladą:)

Pączki domowe

Składniki:

Pączki domowe

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1½ szklanki mleka pełnotłustego
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki oleju
  • olej do smażenia
  • dowolne nadzienie tj: marmolada, dżem, masło czekoladowe, budyń

 

Sposób przygotowania:

Pączki domowe
Mleko rozgrzać, dodać drożdże i 3 łyżki cukru, rozmieszać, a następnie dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Kolejno dodać resztę mąki, żółtka utarte z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i ciepły olej. Ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto zagnieść, urywać po kawałku i formować kulki, które następnie nadziewać dowolnym nadzieniem. Następnie pączki poukładać w odstępach na oprószonej mąką formie, a w dużym garnku rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz wrzucać pączki, przykryć pokrywką, a kiedy nabiorą złotego koloru przewrócić na drugą stronę i znowu zakryć. Kiedy pączki się zrumienią zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze po kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu, pączki najlepiej położyć na serwetce lub bibułce, aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec obsypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.