SUPERPRZEPIS

Pączki hiszpańskie vel Gniazdka

  • 12
  • IwonaF
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Pączki hiszpańskie vel Gniazdka

W żadnej cukierni takich nie kupisz :)

Składniki:

Pączki hiszpańskie vel Gniazdka

 

  • 20 dkg masła lub margaryny
  • ½ l wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 6 jajek
  • 1 l oleju do smażenia
  • Lukier:
  • 35 dkg cukru – pudru
  • 5 łyżek wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki soku wiśniowego
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki z limonki

 

Sposób przygotowania:

Pączki hiszpańskie vel Gniazdka
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy rozcierając ewentualne grudki. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia, następnie miksujemy z żółtkami, jajkami i aromatem na gładkie ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 8 x 8 cm. Każdy kwadrat smarujemy olejem. Na papier wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego podwójne kółka z ciasta. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, zdejmujemy papier i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Zostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder (20 dkg) ucieramy z wrzątkiem (3 łyżkami) i sokiem cytrynowym. W lukrze maczamy połowę pączków, do lukru wsypujemy pozostały cukier, wlewamy resztę wrzątku i sok. Lukrujemy drugą połowę pączków i pozostawiamy do zastygnięcia lukru. Można na pączkach poukładać kandyzowaną skórkę – ja dałam z limonki. Smacznego!