Marcelinka12

Marcelinka12

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Pączki Martusi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwe pyszne i przynajmiej wiemy co jemy:)) Pączki Martusi

Pączki Martusi

Składniki:

Pączki Martusi

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 kostki margaryny
  • 15 dag cukru
  • 8 żółtek
  • 1 szkl. mleka (ok.)
  • 1łyżeczka soli
  • 1/4 szkl. spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • marmolada najlepiej z dodatkiem róży
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pączki Martusi
Do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka, zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać roztrzepane żółtka z cukrem (na parze) i sól. Wyrabiać, dodając mleko w miarę potrzeby. Nie przerywając wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz i spirytus. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i odchodzić od ręki i miski. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować sobie stolnicę, tłuszcz do smażenia, marmoladę. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, nakładać łyżeczkę marmoladę i formować pączki. Układać na stolnicy do wyrośnięcia. Przykryć pączki ściereczką. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażyć powoli pod przykryciem. Po przewróceniu na drugą stronę pączki smażyć bez przykrycia. Usmażone i przestudzone pączki posypać cukrem pudrem lub według uznania.Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę ok. 20 stopni. W pomieszczeniu powinno być ciepło bez przeciągów.