Sposób przygotowania:
Pączki Martusi
Do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka, zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać roztrzepane żółtka z cukrem (na parze) i sól. Wyrabiać, dodając mleko w miarę potrzeby. Nie przerywając wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz i spirytus. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i odchodzić od ręki i miski. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować sobie stolnicę, tłuszcz do smażenia, marmoladę. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, nakładać łyżeczkę marmoladę i formować pączki. Układać na stolnicy do wyrośnięcia. Przykryć pączki ściereczką. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażyć powoli pod przykryciem. Po przewróceniu na drugą stronę pączki smażyć bez przykrycia. Usmażone i przestudzone pączki posypać cukrem pudrem lub według uznania.Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę ok. 20 stopni. W pomieszczeniu powinno być ciepło bez przeciągów.
Sandra S
Henia
Dokąd te paczki? Jesteś tragarzem?
Aurora
W związku z Tłustym Czwartkiem zapraszam na apetycznego bloga pełnego smakowitych przepisów - www.blogczekolady.blogspot.com