Sposób przygotowania:
Oponki drożdżoweETAP 1:
Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, jednej łyżki cukru i dwóch łyżek mąki (składniki do rozczyny odejmujemy z przepisu) robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, wlewamy resztę ciepłego mleka i dodajemy żółtka oraz rozczyn. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.
ETAP 3:
Na koniec do ciasta wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę.
ETAP 4:
Dalej wyrabiamy, po czym ciasto posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką) na około 1,5 godziny.
ETAP 5:
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, a w nich jeszcze mniejsze kieliszkiem.
ETAP 6:
Powstałe oponki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy na 20 minut.
ETAP 7:
Olej wlewamy do frytkownicy lub garnka, rozgrzewamy. Porcjami wrzucamy oponki do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.
ETAP 8:
Zimne oponki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.