Aneczka92

Aneczka92

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Baci di ricotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszne, mięciutkie pączki, którymi zajada się i duży i mały łasuch. Przepis zaczerpnięty jest z książki Nigelii Lawson.

Baci di ricotta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Baci di ricotta

 

  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Baci di ricotta
Serek razem z jajkami mikserem ubijamy na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wanilię, wszystko ubijamy mikserem.

Do płytkiego garnka wlewamy olej, tak 2-3cm. Na rozgrzany wykładamy ciasto łyżeczką i smażymy z obu stron. Odsączyć z tłuszczu na papierze. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 
Baci di ricotta