gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pączki z dżemem różanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięciutkie pączki z nadzieniem różanym. Możemy posypać cukrem lub lukrem. Nie ma to jak domowe wypieki.

Pączki z dżemem różanym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki z dżemem różanym

 

  • 600 g mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 g masła,
  • 6 jajek,
  • 50 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • kieliszek spirytusu,
  • dżem różany,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder lub lukier

Sposób przygotowania:

Pączki z dżemem różanym
Ze szklanki mąki, drożdży i mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki spłaszczamy, kładziemy łyżeczkę dżemu i zlepiamy formując kulkę. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Smacznego.
Pączki z dżemem różanym
Zpodanych składników przygotowujemy ciasto.
Pączki z dżemem różanym
Formujemy kulki, nadziewamy dżemem i smażymy.