Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Pączki piwne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Piwne pączki są wyśmienite też do piwa.

Pączki piwne

Składniki:

Pączki piwne

 

  • 500 ml jasnego piwa,
  • 2 surowe jajka,
  • 12,5 dag cukru,
  • 60 dag mąki,
  • 2 paczuszki proszku do pieczenia,
  • l kg tłuszczu,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Pączki piwne
Jajka utrzeć na pulchną masę, dodając stopniowo cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Przez ten czas rozgrzać tłuszcz do ok. 180 stopni C. Do powstałego ciasta dodać piwo i wymieszać na gładką masę. Zmoczoną w zimnej wodzie łyżką oddzielać porcje ciasta i wysmażać w gorącym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Po schłodzeniu (na bibule, by odciągnąć nadmiar tłuszczu) posypać cukrem pudrem.