Sposób przygotowania:
Pączki wanilioweWykonanie :
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy drożdże,wlewamy mleko temp pokojowa, wbijamy jaja i żółtka,wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy olej.
Wszystkie składniki zagniatamy( ciasto jest klejące ale takie ma być). Wyrabiałam robotem jakieś 10 minut i zostawiłam takie klejce w misie na 2 godziny ( drożdże suche dłużej wyrastają).
Po 2 godzinach ciasto wyrosło lecz nadal widać, że jest klejące. Wyjmuje je łopatką sylikonową na stolnicę też najlepiej sylikonową.
Podsypują mąką do momentu kiedy będzie można śmiało wałkować tak na grubość 1-1,5 cm. Wykrawamy szklanką i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut.
Olej wlewamy do głębokiej równej patelni i nagrzewamy go. Wkładamy nasze pączki do porządnie nagrzanego oleju i smażmy, aż "spuchną " i dopiero wtedy przewracamy i powstaje biała otoczka. Pączki przekładamy na kratkę by wystygły i odsączyły się z oleju.
Lukier:
Cukier waniliowy zmielony przekładamy do miseczki i dodajemy pół białka.
Mieszamy do momentu, aż powstanie lśniący biały lukier, polewamy ostygnięte pączusie.