Sposób przygotowania:
Pieczone pączki waniliowe
1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Podgrzewamy lekko mleko. W miseczce kruszymy drożdże. Zalewamy je podgrzanym mlekiem, dodajemy cukier biały i mieszamy (najlepiej ręką) aż się rozpuści. Odstawiamy na bok, w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętość. 2. Następnie rozpuszczamy masło w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia. 3. Do dużej misy wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy, aromat waniliowy i sól. Wlewamy zaczyn, zaczynamy zagniatać. Następnie dodajemy ostudzone masło i dalej ugniatamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy z niego kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem). 4. Po około godzinie przekładamy ciasto na blat/stolnicę, rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wycinamy z niego oponki (szeroka szklanka + kieliszek). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem (pozostałym z żółtka) i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas rozgrzewania pieca. 5. Rozgrzewamy piec do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. 6. Dekorujemy.