Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Pieczone pączki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pączki w wersji odchudzonej. Brak typowej dla pączka tłustości wypieku zastępuje świetnie obfita polewa.

Pieczone pączki waniliowe

Składniki:

Pieczone pączki waniliowe

 

  • drożdże świeże - 50 gram
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier biały - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 3,5 szklanki
  • żółtka - 2 (+ pozostawić 1 białko do smarowania)
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • masło - 90 gram
  • sól - szczypta
  • aromat waniliowy do ciast - ok. 10 kropel

Sposób przygotowania:

Pieczone pączki waniliowe
1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Podgrzewamy lekko mleko. W miseczce kruszymy drożdże. Zalewamy je podgrzanym mlekiem, dodajemy cukier biały i mieszamy (najlepiej ręką) aż się rozpuści. Odstawiamy na bok, w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętość. 2. Następnie rozpuszczamy masło w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia. 3. Do dużej misy wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy, aromat waniliowy i sól. Wlewamy zaczyn, zaczynamy zagniatać. Następnie dodajemy ostudzone masło i dalej ugniatamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy z niego kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod przykryciem). 4. Po około godzinie przekładamy ciasto na blat/stolnicę, rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wycinamy z niego oponki (szeroka szklanka + kieliszek). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem (pozostałym z żółtka) i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas rozgrzewania pieca. 5. Rozgrzewamy piec do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. 6. Dekorujemy.