SUPERPRZEPIS

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kluski leniwe kakaowo-kokosowe Więcej zdjęć (3)

Zazwyczaj kluski leniwe polewam przyrumienioną bułką tartą. Tym razem nie tylko zmieniłam „omastę” na kokosową ale także kolor klusek na kakaowy:).

Składniki:

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe

SKŁADNIKI

DODATKOWO

  • ok 5 dag masła,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1-2 łyżki cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe

ETAP 1

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe
Składniki ciasta umieszczamy w misce

Do miski przekładamy ser, kakao, sól, jajko oraz mąkę

ETAP 2

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe
Ze składników zagniatamy dość luźne ciasto

Zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na stolnice podsypaną mąką.

Delikatnie zagniatamy ciasto formując go w kulę.

ETAP 3

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe
Formujemy leniwe kluseczki

Tak przygotowane serowe ciasto dzielimy na 5-6 mniejszych części. Z każdej części toczymy wałek o średnicy około 1,5- 2 cm.

ETAP 4

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe
Przygotowany wałek dzielimy pod skosem

Za pomocą widelca delikatnie ugniatamy ciasto na całej długości wałka. Jednocześnie powstaje nam ładny wzorek.

Tak ugnieciony wałek tniemy pod skosem na zgrabne kawałki

ETAP 5

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe
Gdy kluski się gotują przygotowujemy kokos

Kluski gotujemy ok 2 minuty w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.

Miedzy czasie masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier (ilość według uznania). Całość podgrzewamy do zrumienienia kokosu.

Tak przygotowaną „kokosową omastą” polewamy po porcjowane kluski. Podajemy.


Tagi:

danie kluski