Sposób przygotowania:
Kluski leniwe kakaowo-kokosoweETAP 1
Do miski przekładamy ser, kakao, sól, jajko oraz mąkę
ETAP 2
Zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na stolnice podsypaną mąką.
Delikatnie zagniatamy ciasto formując go w kulę.
ETAP 3
Tak przygotowane serowe ciasto dzielimy na 5-6 mniejszych części. Z każdej części toczymy wałek o średnicy około 1,5- 2 cm.
ETAP 4
Za pomocą widelca delikatnie ugniatamy ciasto na całej długości wałka. Jednocześnie powstaje nam ładny wzorek.
Tak ugnieciony wałek tniemy pod skosem na zgrabne kawałki
ETAP 5
Kluski gotujemy ok 2 minuty w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Miedzy czasie masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier (ilość według uznania). Całość podgrzewamy do zrumienienia kokosu.
Tak przygotowaną „kokosową omastą” polewamy po porcjowane kluski. Podajemy.
SylaUla