jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Waniliowe pączki z dziurką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pączki wychodzą pyszne i bez wątpliwości mogą konkurować z pączkami nadziewanymi. W karnawale robię je nawet kilka razy:).

Waniliowe pączki z dziurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowe pączki z dziurką

 

  • Ciasto:
  • 0,6 kg mąki,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki waniliowego ajerkoniaku,
  • 7 dag masła,
  • 1 szklanka mleka
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe pączki z dziurką
Masło topimy. Studzimy. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie wymieszany pozostawimy do podrośnięcia. Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko oraz żółtka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Dodajemy alkohol. Ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce). Gotowe ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinamy koła (od szklanki). W środku każdego wycinamy dziurki (np. za pomocą foremki na rurki ). Uformowane pączki pozostawiamy po podrośnięcia. Wyrośnięte krążki wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączmy na papierowym ręczniku.
Waniliowe pączki z dziurką
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Waniliowe pączki z dziurką
Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Wycinamy koła z dziurką i pozostawiamy do podrośnięcia
Waniliowe pączki z dziurką
wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany olej.
Waniliowe pączki z dziurką
Pączki smażmy na głębokim tłuszczu z dwóch stron do zrumienienia.