Sposób przygotowania:
Waniliowe pączki z dziurką
Masło topimy. Studzimy. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie wymieszany pozostawimy do podrośnięcia. Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko oraz żółtka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Dodajemy alkohol. Ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce). Gotowe ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinamy koła (od szklanki). W środku każdego wycinamy dziurki (np. za pomocą foremki na rurki ). Uformowane pączki pozostawiamy po podrośnięcia. Wyrośnięte krążki wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączmy na papierowym ręczniku.
czekoladka_m
jaga85
Dziękuję!!