Sposób przygotowania:
Cytrynowe pączki z dżemem z cukinii
Przygotowanie zaczynu drożdżowego: Do kubka rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz szczyptę soli i całość zalewamy 100ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Mieszamy chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż na wierzchu pojawi się "piana". Przygotowanie ciasta: Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy cukier i cukier waniliowy i roztrzepujemy je mikserem. W międzyczasie sparzamy dwie cytryny wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę, z jednej dodatkowo wyciskamy sok. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozbełtane jajka, dodajemy zaczyn drożdżowy oraz skórkę, sok i aromat cytrynowy, a także wódkę. Masło wraz z mlekiem podgrzewamy lekko i dolewamy do ciasta. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką bawełnianą i pozostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i szklanką (średnica 6 cm) wycinamy kółka. Wycięte kółka pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut na podsypanej mąką stolnicy aby jeszcze troszkę podrosły. W garnuszku roztapiamy dwie kostki smalcu. Partiami wrzucamy pączki na rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Pączki wyciągamy na papierowy ręczniczek aby osączyć je z tłuszczu. Gdy pączki lekko przestygną można je nadziać dżemem z cukinii przy pomocy szprycy z długą końcówką. Przygotowanie lukru: Do miseczki wlewamy śmietankę 36%, aromat i dodajemy przesiany przez siteczko cukier puder. Całość dokładnie mieszamy. Możemy dodać więcej cukru wtedy lukier będzie gęściejszy i nie będzie spływał po pączkach. Od razu po przygotowaniu lukru nanosimy go pędzelkiem na pączki. Z czasem lukier na pączku twardnieje. Smacznego!
monikaT83
-Natka-
Masz rację Moniczko, ciekawe i jakże smaczne połączenie. :)