-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Cytrynowe pączki z dżemem z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smakowite, aromatyczne pączki nadziane dżemem z cukinii własnej produkcji oraz polane słodkim lukrem - rozkosz dla podniebienia. :)

Cytrynowe pączki z dżemem z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe pączki z dżemem z cukinii

 

  • Składniki na zaczyn drożdżowy:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Pozostałe składniki ciasta:
  • ok. 60 dag mąki tortowej typ 450 + do podsypania
  • 2 całe jajka kurze
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki wódki
  • 35 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • dżem z cukinii do nadziania według mojego przepisu (https://gotujmy.pl/pomaranczowy-dzemik-z-cukinii,przepisy,165770.html)
  • Dodatkowo:
  • 2 kostki smalcu do smażenia
  • Składniki na lukier:
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Cytrynowe pączki z dżemem z cukinii
Przygotowanie zaczynu drożdżowego: Do kubka rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz szczyptę soli i całość zalewamy 100ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Mieszamy chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż na wierzchu pojawi się "piana". Przygotowanie ciasta: Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy cukier i cukier waniliowy i roztrzepujemy je mikserem. W międzyczasie sparzamy dwie cytryny wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę, z jednej dodatkowo wyciskamy sok. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozbełtane jajka, dodajemy zaczyn drożdżowy oraz skórkę, sok i aromat cytrynowy, a także wódkę. Masło wraz z mlekiem podgrzewamy lekko i dolewamy do ciasta. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką bawełnianą i pozostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i szklanką (średnica 6 cm) wycinamy kółka. Wycięte kółka pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut na podsypanej mąką stolnicy aby jeszcze troszkę podrosły. W garnuszku roztapiamy dwie kostki smalcu. Partiami wrzucamy pączki na rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Pączki wyciągamy na papierowy ręczniczek aby osączyć je z tłuszczu. Gdy pączki lekko przestygną można je nadziać dżemem z cukinii przy pomocy szprycy z długą końcówką. Przygotowanie lukru: Do miseczki wlewamy śmietankę 36%, aromat i dodajemy przesiany przez siteczko cukier puder. Całość dokładnie mieszamy. Możemy dodać więcej cukru wtedy lukier będzie gęściejszy i nie będzie spływał po pączkach. Od razu po przygotowaniu lukru nanosimy go pędzelkiem na pączki. Z czasem lukier na pączku twardnieje. Smacznego!
Cytrynowe pączki z dżemem z cukinii
Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Cytrynowe pączki z dżemem z cukinii
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, a po wyrośnięciu wycinamy szklanką kółka.
Cytrynowe pączki z dżemem z cukinii
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Cytrynowe pączki z dżemem z cukinii
Pączki nadziewamy dżemem z cukinii za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.