Sposób przygotowania:
Pierniczki błyskawiczne a`la Igraszki Losu
W garnku rozpuszczamy masło i podgrzewamy je razem z miodem i cukrem pudrem, aż do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą a cukier rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i amoniak – mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy wszystko łyżką, a potem ręką wyrabiamy ciasto.
Kiedy ciasto zacznie nam odchodzić od ręki to znak że jest gotowe. Nożem odkrawamy kawałek (resztę ciasta przykrywamy ściereczką) i na podsypanej mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm.
Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 8-10 minut. Upieczone pierniczki przekładamy na talerze i odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzone pierniczki możemy zacząć dekorować. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach z kawałkiem jabłka ( dzięki temu staną się miękkie ).
Pierniczki mogą być pysznym, świątecznym prezentem, smacznego.
Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i amoniak – mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy wszystko łyżką, a potem ręką wyrabiamy ciasto.
Kiedy ciasto zacznie nam odchodzić od ręki to znak że jest gotowe. Nożem odkrawamy kawałek (resztę ciasta przykrywamy ściereczką) i na podsypanej mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm.
Foremkami wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 8-10 minut. Upieczone pierniczki przekładamy na talerze i odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzone pierniczki możemy zacząć dekorować. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach z kawałkiem jabłka ( dzięki temu staną się miękkie ).
Pierniczki mogą być pysznym, świątecznym prezentem, smacznego.
smokii
SylaUla
Igraszki Losu