Sposób przygotowania:
Pączki z ziemniakami
Ziemniaki obrane i ostudzone ucieramy z rozpuszczonym, lecz chłodnym masłem i drożdżami lub rozdrabniamy malakserem Gładką masę łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem, mąką, spirytusem i wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki i miski. Jeśli wyrabiamy je w malakserze jest gotowe o wiele szybciej. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy dłońmi na wałeczki o średnicy 5 cm. Z wałeczka odcinamy krążki o grubości 1 - 1,5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy płaską łyżeczkę nadzienia (jeśli krążki kroimy grubsze lub nadzienie jest zwarte nie lejące możemy dać więcej) i formujemy okrągle pączki. Układamy je stroną zlepienia na stolnicy i pozostawiamy około 15 - 20 do wyrośnięcia i smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron do złotobrązowego koloru. Osączamy na papierowym kuchennym ręczniku. Gdy pączki lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą czy słodkim kakao w proszku.
A.B.
Termar
Miałam napisać, że są zawsze świeże, ale zanim o tym pomyślałam kliknęłam publikuj..i "po ptokach"... Widać jak funkcja "edytuj" jest potrzebna.