Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pączki z ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Super wilgotne i nie tak wysoko kaloryczne pączki

Pączki z ziemniakami

Składniki:

Pączki z ziemniakami

 

  • ziemniaki ugotowane - 0,5 - 0,6 kg
  • masło rozpuszczone - 3 - 4 łyżki
  • jajka - 5 szt
  • śmietana - 150 ml
  • mąka - 0,8 - 1 kg
  • sól - odrobina
  • cukier - 10 dag
  • drożdże - 8- 10 dag
  • spirytus 50 - 70 ml
  • ew. ocet
  • marmolada,
  • dżem lub owoce z konfitury
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder lub słodkie kakao albo czekolada w proszku

 

Sposób przygotowania:

Pączki z ziemniakami
Ziemniaki obrane i ostudzone ucieramy z rozpuszczonym, lecz chłodnym masłem i drożdżami lub rozdrabniamy malakserem Gładką masę łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem, mąką, spirytusem i wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki i miski. Jeśli wyrabiamy je w malakserze jest gotowe o wiele szybciej. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy dłońmi na wałeczki o średnicy 5 cm. Z wałeczka odcinamy krążki o grubości 1 - 1,5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy płaską łyżeczkę nadzienia (jeśli krążki kroimy grubsze lub nadzienie jest zwarte nie lejące możemy dać więcej) i formujemy okrągle pączki. Układamy je stroną zlepienia na stolnicy i pozostawiamy około 15 - 20 do wyrośnięcia i smażymy w gorącym tłuszczu z obu stron do złotobrązowego koloru. Osączamy na papierowym kuchennym ręczniku. Gdy pączki lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą czy słodkim kakao w proszku.