gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pączki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączki w których jednym ze składników są ugotowane ziemniaki. Polecam - są pyszne i nie wysuszają się szybko.

Pączki ziemniaczane

Składniki:

Pączki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Pączki ziemniaczane

ETAP 1:

Pączki ziemniaczane
Ziemniaki dusimy i łączymy z roztopioną margaryną.

Ugotowane ziemniaki dusimy przez praskę. Margarynę topimy w małym garnuszku i wlewamy do ziemniaków.

Dusimy - mieszamy, aż masa będzie jednolita.

ETAP 2:

Pączki ziemniaczane
Przyotowujemy rozczyn z drożdży, mleka i cukru.

Mleko podgrzewamy, by zrobiło się ciepłe. Połowę odlewamy do innego naczynia.

Do jednej części mleka wsypujemy łyżkę cukru i dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Pączki ziemniaczane
Jajka z cukrem i żółtkiem miksujemy na puszystą masę.

Jajka, żółtko i pozostały cukier ubijamy na puszystą masę.

ETAP 4:

Pączki ziemniaczane
Składniki na ciasto łączymy ze sobą - wyrabiamy.

Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy zaczyn, pozostałe mleko, masę jajeczną i łyżkę wódki, dodajemy również ziemniaki.

Wszystko razem wyrabiamy, aż połączą się składniki (ciasto będzie kleiste)

ETAP 5:

Pączki ziemniaczane
Na 40 minut odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

ETAP 6:

Pączki ziemniaczane
W środek ciasta nakładamy powidła, formujemy pączki.

Ręką odrywamy porcję ciasta i formujemy kulki, nakładając do środka powidła.

ETAP 7:

Pączki ziemniaczane
Uformowane ciasto na pączki odstawiamy na 10 minut.

Uformowane kulki ciasta odstawiamy jeszcze na 10 minut.

ETAP 8:

Pączki ziemniaczane
Porcjami smażymy pączki we frytkownicy.

Na rozgrzanym oleju smażymy porcjami pączki. (ja smażyłam we frytkownicy)
Przestudzone pączki lukrujemy.


Tagi:

pączki