Sposób przygotowania:
Pączki ziemniaczaneETAP 1:
Ugotowane ziemniaki dusimy przez praskę. Margarynę topimy w małym garnuszku i wlewamy do ziemniaków.
Dusimy - mieszamy, aż masa będzie jednolita.
ETAP 2:
Mleko podgrzewamy, by zrobiło się ciepłe. Połowę odlewamy do innego naczynia.
Do jednej części mleka wsypujemy łyżkę cukru i dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Jajka, żółtko i pozostały cukier ubijamy na puszystą masę.
ETAP 4:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy zaczyn, pozostałe mleko, masę jajeczną i łyżkę wódki, dodajemy również ziemniaki.
Wszystko razem wyrabiamy, aż połączą się składniki (ciasto będzie kleiste)
ETAP 5:
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
ETAP 6:
Ręką odrywamy porcję ciasta i formujemy kulki, nakładając do środka powidła.
ETAP 7:
Uformowane kulki ciasta odstawiamy jeszcze na 10 minut.
ETAP 8:
Na rozgrzanym oleju smażymy porcjami pączki. (ja smażyłam we frytkownicy)
Przestudzone pączki lukrujemy.