iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

SUPERPRZEPIS

Pikantne pączusie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne pączki ziemniaczane idealne na karnawałową przekąskę.

Pikantne pączusie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne pączusie

 

Sposób przygotowania:

Pikantne pączusie
Mleko podgrzać i rozpuścić w nich drożdże, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać do nich mleko z drożdżami, jajko, przyprawy oraz mąkę, zagnieść ciasto i odstawić na 30 min. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć razem z kiełbasą pod koniec dodać pokrojone drobno pomidory i wystudzić. Przestudzoną kiełbasę dodać do ciasta i zagnieść z nim z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i zostawić na kolejne 30 min. Wyrośnięte mini pączki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać jeszcze ciepłe. Doskonale pasują do czerwonego barszczu jako zastępstwo dla tradycyjnych krokietów.
Pikantne pączusie
na patelni podsmażyc cebulę z kiełbasą
Pikantne pączusie
zimną kiełbasę zagnieść z ciastem ziemniaczanym
Pikantne pączusie
z ciasta uformować małe kuleczki i odstawić do wyrośniecia
Pikantne pączusie
smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor