WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Pałki kurczaka pieczone na marchewce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pałki z kurczaka przyprawione lekko pikantnie przyprawą do kurczaka pieczone na tartej marchewce. Pyszny obiad mięsny i surówka w jednym.

Pałki kurczaka pieczone na marchewce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki kurczaka pieczone na marchewce

 

  • 5-6 pałek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • ok. 1,3 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka pieczone na marchewce

ETAP 1:

Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do niedużego naczynia żaroodpornego i wyłożyć nią dno. Powinna być warstwa ok. 2-3 cm.

Pałki z kurczaka umyć i lekko osuszyć. Ułożyć je na startej marchewce. Pałki obsypać z wierzchu solą i przyprawą do kurczaka.

Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc aby się zamarynowało. Następnie polać marchewkę dookoła wodą i naczynie razem z folią wstawić do piekarnika.

Piec ok. 40 minut pod przykryciem a następnie 40 min. bez przykrycia w temp. 180 stopni.

Pałki kurczaka pieczone na marchewce
Porcja pałek i marchewki nałożona na talerz
Pałki kurczaka pieczone na marchewce
Pałki z kurczaka przyprawione przyprawą do kurczaka i solą
Pałki kurczaka pieczone na marchewce
Umyte pałki z kurczaka ułożone na marchewce
Pałki kurczaka pieczone na marchewce
Starta marchewka ułożona w naczyniu żaroodpornym