Sposób przygotowania:
Pieczone gęsie udka Elimarynowanie gęsi
Czosnek obrać z łupinek i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować sól i majeranek.
marynowanie gęsi cd
Pokrojony czosnek utrzeć z solą.
marynowanie gęsi cd
Do czosnku z solą dodać majeranek i wymieszać.
marynowanie gęsi cd
Udka gęsi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć udka przygotowanymi przyprawami i zamknąć w pojemniku. Włożyć pojemnik z udkami do lodówki na 24 godziny.
przygotowanie gęsi
Cebule obrać a łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie gęsi cd
Udka wyjąć z lodówki i usunąć przyprawy.
przygotowanie gęsi cd
Na zimną patelnię położyć udka gęsi i zrumienić z obu stron. Przełożyć udka do naczynia do zapiekania i dodać przyprawy z marynaty.
przygotowanie gęsi cd
Do udek dodać cebulę, oprószyć pieprzem, podlać wodą i przykryć folią aluminiową. Włożyć udka do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 60 minut. Po tym czasie zdjąć folię i jeszcze piec udka aż się zrumienią.
przygotowanie gęsi
Ja podałam udka z tartymi kluskami,kapustą z dynią i granatem oraz pieczonymi jabłkami z konfiturą. Smacznego!