eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pieczone gęsie udka Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam majerankowe udka gęsi pieczone w piekarniku. Podałam je z jabłkami pieczonymi z konfiturą.

Pieczone gęsie udka Eli

Składniki:

Pieczone gęsie udka Eli

mięso

  • 2 udka z gęsi

dodatki

  • 2 cebule
  • 1 duża główka czosnku

przyprawy

  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczone gęsie udka Eli

marynowanie gęsi

Pieczone gęsie udka Eli
Przygotować pokrojony czosnek, sól i majeranek.

Czosnek obrać z łupinek i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować sól i majeranek.

marynowanie gęsi cd

Pieczone gęsie udka Eli
Utrzeć lekko z solą drobno pokrojony czosnek.

Pokrojony czosnek utrzeć z solą.

marynowanie gęsi cd

Pieczone gęsie udka Eli
Wymieszać majeranek z utartym z solą czosnkiem.

Do czosnku z solą dodać majeranek i wymieszać.

marynowanie gęsi cd

Pieczone gęsie udka Eli
Na 24 godziny włożyć pojemnik z udkami do lodówki

Udka gęsi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć udka przygotowanymi przyprawami i zamknąć w pojemniku. Włożyć pojemnik z udkami do lodówki na 24 godziny.

przygotowanie gęsi

Pieczone gęsie udka Eli

Cebule obrać a łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie gęsi cd

Pieczone gęsie udka Eli

Udka wyjąć z lodówki i usunąć przyprawy.

przygotowanie gęsi cd

Pieczone gęsie udka Eli

Na zimną patelnię położyć udka gęsi i zrumienić z obu stron. Przełożyć udka do naczynia do zapiekania i dodać przyprawy z marynaty.

przygotowanie gęsi cd

Pieczone gęsie udka Eli

Do udek dodać cebulę, oprószyć pieprzem, podlać wodą i przykryć folią aluminiową. Włożyć udka do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 60 minut. Po tym czasie zdjąć folię i jeszcze piec udka aż się zrumienią.

przygotowanie gęsi

Pieczone gęsie udka Eli

Ja podałam udka z tartymi kluskami,kapustą z dynią i granatem oraz pieczonymi jabłkami z konfiturą. Smacznego!