Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Danie jednogarnkowe - curry z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krewetki w sosie curry, z mlekiem kokosowym, to proste i pyszne danie jednogarnkowe dla wielbicieli azjatyckich smaków.

Danie jednogarnkowe - curry z krewetkami

Składniki:

Danie jednogarnkowe - curry z krewetkami

 

  • 400 g krewetek black tiger
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • olej lub oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka curry
  • kurkuma
  • suszona trawa cytrynowa
  • chili

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe - curry z krewetkami

ETAP 1:

Danie jednogarnkowe - curry z krewetkami
Paprykę i cebulę oraz czosnek smażymy na rozgrzanym oleju

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.

Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek.

W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę. Podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek.

ETAP 2:

Danie jednogarnkowe - curry z krewetkami
Na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy je przez ok.3 minuty

Do warzyw dodajemy krewetki. Smażymy je przez ok. 3 minuty.

ETAP 3:

Danie jednogarnkowe - curry z krewetkami
Dodajemy przyprawy, m.in. suszoną trawę cytrynową

Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkumę, trawę cytrynową i odrobinę chili. Wlewamy bulion. Gotujemy ok. 5 minut.

ETAP 4:

Danie jednogarnkowe - curry z krewetkami
Dodajemy mleko kokosowe i bulion, gotujemy

Wlewamy mleko kokosowe. Podgrzewamy razem ok. 15 minut, aż sos się zagęści i zredukuje.


Tagi:

krewetki danie