Sposób przygotowania:
Paluchy kminkowe - drożdżowe
Przesiewam do miski mąkę, robię wgłębienie na środku i wkruszam drożdże, dodaję cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszam (również z mąką), by powstała pasta konsystencji gęstej śmietany, przykrywam miskę ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy drożdże podrosną, dodaję sól, olej i tyle ciepłej wody, by dało się zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam chwilę i znów odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte rozwałkowuję w prostokąt grubości 0,5 cm, po czym równomiernie posypuję go kminkiem, składam na pół i wałkiem do ciasta mocno wałkuję, by warstwy się połączyły. Rozwałkowuję ponownie prostokąt i ostrym nożem kroję w paski szerokości 1 cm, długość 10 cm. Każdy pasek smaruję mlekiem i posypuję kminkiem. Piekę przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C.