Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Paluchy kminkowe - drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Drożdżowe paluchy z kminkiem mogą być bardzo dobrym dodatkiem do czerwonego barszczu i innych czystych zup

Paluchy kminkowe - drożdżowe

Składniki:

Paluchy kminkowe - drożdżowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 3/4 do 1 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki kminku

Sposób przygotowania:

Paluchy kminkowe - drożdżowe
Przesiewam do miski mąkę, robię wgłębienie na środku i wkruszam drożdże, dodaję cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszam (również z mąką), by powstała pasta konsystencji gęstej śmietany, przykrywam miskę ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy drożdże podrosną, dodaję sól, olej i tyle ciepłej wody, by dało się zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam chwilę i znów odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte rozwałkowuję w prostokąt grubości 0,5 cm, po czym równomiernie posypuję go kminkiem, składam na pół i wałkiem do ciasta mocno wałkuję, by warstwy się połączyły. Rozwałkowuję ponownie prostokąt i ostrym nożem kroję w paski szerokości 1 cm, długość 10 cm. Każdy pasek smaruję mlekiem i posypuję kminkiem. Piekę przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C.