Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pancake - amerykańskie śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pancake - amerykańskie śniadanie, bomba kaloryczna. Puszysty ni to omlet, ni to ciasto - ale słodkie, puszyste i sycące.

Pancake - amerykańskie śniadanie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pancake - amerykańskie śniadanie

 

Sposób przygotowania:

Pancake - amerykańskie śniadanie
Włącz piekarnik i rozgrzej do 220 st. C. Wstaw do niego żeliwną lub stalową patelnię i również nagrzej. Jajka ubij z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj mąkę, mleko i cynamon i wyrabiaj dalej ok. 10 minut. Wyjmij rozgrzaną patelnię, rozpuść na niej masło i wlej masę jajeczną. Wstaw od razu do piekarnika i zapiekaj ok. 25 - 30 minut, aż deser zrumieni się po wierzchu. Wyjmij z pieca, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem - pudrem i podawaj.
Pancake - amerykańskie śniadanie
Ważne, aby masa była dobrze wyrobiona - ciasto będzie puszyste.

Tagi:

jajko jajka