ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Pancakes z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne śniadanie? Szybki obiad? Grunt, że dzieciaki je uwielbiają! Ciepłe skąpane w pysznym dżemie z truskawek z dodatkiem świeżych owoców.

Pancakes z dżemem truskawkowym

Składniki:

Pancakes z dżemem truskawkowym

 

  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 g mąki
  • zapach, esencja waniliowa
  • 2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • dodatki (u mnie dość rzadki, bo bez dodatku fixów dżem truskawkowo - jeżynowy) i świeże truskawki.

 

Sposób przygotowania:

Pancakes z dżemem truskawkowym
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mleko, cukier, zapach, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) i smażymy nasze pancakes bez dodatku tłuszczu. Są gotowe, kiedy mają piękny brązowy kolor. Podajemy ciepłe ułożone jeden na drugi polane rzadkim dżemem z dodatkiem całych owoców i świeżymi truskawkami.