Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 940]

Panierowane kulki z żółtego sera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Posiadają chrupiącą skórkę i mięciutki, mocno serowy środek. Kuszą samym zapachem! Kuleczki idealnie smakują na ciepło (np. z ulubionym sosem), ale ostygnięte również szybko znikają.

Panierowane kulki z żółtego sera  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Panierowane kulki z żółtego sera

Około 23 sztuki:

  • 350g żółtego sera
  • 2 jajka (małe)
  • 60-65g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:++-

  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Panierowane kulki z żółtego sera

Masa:

Panierowane kulki z żółtego sera
Jeśli chcecie ciągnący się środek - dodajcie mozzarelli lub innego łatwo topliwego sera.

Ser zetrzeć na średnich oczkach tarki i połączyć z jajkami, mąką oraz przyprawami.

Powinna powstać jednolita masa.

Formowanie i panierowanie:

Panierowane kulki z żółtego sera
Kuleczki powinny być niezbyt duże, tak jak mały orzech włoski.

Z masy należy uformować kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego.

Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie:

Panierowane kulki z żółtego sera
Olej powinien całkowicie pokrywać kulki.

Kulki smażyć na średnim ogniu i na porządnie rozgrzanym oleju do momentu - na złoty kolor.