Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe.

Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz

Około 13 sztuk:

  • 150g ciastek typu markizy chałwowe
  • 60g oleju kokosowego
  • 50g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • 1 łyżka syropu z agawy/płynnego miodu

Polewa czekoladowa (opcjonalnie):

  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz

Masa:

Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Markizy wraz z kremem należy zmielić w malakserze, a następnie połączyć z roztopionym olejem, wiórkami kokosowymi i syropem/miodem - ilość według smaku.

Formowanie:

Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz
Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut.

Z masy należy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
(W razie potrzeby masę można uprzednio schłodzić.)

Polewa:

Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz
Decydując się na całe pokrycie - polewy przygotujcie z 5 razy więcej. Ewentualnie wystarczy roztopić czekoladę.

Wszystkie składniki podgrzać i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzoną polewą udekorować trufelki.


Tagi:

deser