WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 605]

Placki owsiano - bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowe i pożywne placuszki na owsiance z dodatkiem banana. Idealne na samodzielny posiłek lub ciepły deser.

Placki owsiano - bananowe

Składniki:

Placki owsiano - bananowe

 

  • 1szkl. płatków owsianych górskich
  • 2,5szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 3 pełne łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 dojrzały banan
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki owsiano - bananowe

ETAP 1:

Mleko zagotować. Wsypać płatki owsiane i gotować aż będą miękkie i napęcznieją. Wystudzić. Banana rozgnieść widelcem i dodać do zimnych płatków. Masę owsiano - bananową zblendować.

Wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować mikserem do połączenia składników. Małą patelenkę na jeden placek w kształcie serca rozgrzać. Można smażyć bez tłuszczu lub na oleju.

Na patelnię nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wykładać na talerz.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub podać z innymi ulubionymi dodatkami.

Tagi:

banany dania