Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Panna Cotta Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

szybki, łatwy i pyszny deserek

Panna Cotta Edzi

Składniki:

Panna Cotta Edzi

 

  • 1 opakowanie śmietanki 30% (300ml)
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowy)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • olejek pomarańczowy
  • cząstki pomarańczy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Panna Cotta Edzi
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, żeby spęczniała. Śmietankę wlać do rondelka, dodać cukier i olejek pomarańczowy. Powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok 10 min, po czym zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać ze śmietanką, aż się całkowicie rozpuści. Gotową masę przelać do wypłukanych zimną wodą foremek (mogą być opakowania po jogurtach, pucharki do lodów...) i wstawić do lodówki na kilka godzin ( ja trzymałam całą noc). Panna cottę wyjmujemy na talerz "do góry nogami" ( przed wyjęciem foremkę zanurzamy w gorącej wodzie), dekorujemy pomarańczą.