Sposób przygotowania:
Panna cotta z musem truskawkowym
Do 1/4 szklanki gorącej wody dodać żelatynę. Chwilę poczekaj by napęczniała i wymieszać do jej rozpuszczenia. Do garnka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier i cukier wanilinowy (jeżeli używamy laskę wanilii, to można pominąć cukier waniliowy - z laski wanilii usunąć nasionka i dodać do garnka). Podgrzać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do rozpuszczenia cukru. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika. Do zagotowanej śmietanki dodać wciąż ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie. Przygotować foremki (ja użyłam filiżanek), przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez minimum 4 godziny w lodówce. Aby wyjąć panna cottę z pojemniczków (filiżanek), należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować za pomocą blendera, dodać cukier do smaku (kilka truskawek można odłożyć do ozdoby). Panna cottę podawać z musem truskawkowym.
skuter5
Czekoladka 2