Papierówkowy mus do szarlotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł zamknięcia smaku papierówek w słoikach z wykorzystaniem do zimowego ciasta gdy nie ma tych owoców.

Papierówkowy mus do szarlotki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papierówkowy mus do szarlotki

 

  • 2 kg papierówek
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wody
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Papierówkowy mus do szarlotki

ETAP 1:

Jabłka papierówki dokładnie umyć,obrać, pokroić na drobne kawałki,wrzucić do garnka. Wlać wodę, wsypać oba cukry. Doprowadzić do wrzenia często mieszając.

Gotować aż jabłka się rozpadną na mus i całość zgęstnieje. Przełożyć do słoików. Zakręcić i chwilę pasteryzować.

Po pasteryzacji odwrócić do góry dnem.

Papierówkowy mus do szarlotki
Rozprażanie jabłek na mus do słoików na zimę
Papierówkowy mus do szarlotki
Pasteryzacja gotowego musu w zakręconych słoikach