Sposób przygotowania:
Morelowa chmurka- czyli biszkopt z musem morelowymbiszkopt
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.
Do masy dodajemy nie przerywając ubijania po jednym żółtku.
Odstawiamy robot i dalej używamy już szpatułki.
Dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Na końcu wlewamy wodę- mieszamy po raz ostatni i ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 175 st przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
Upieczone studzimy, przekrawamy na dwa blaty.
masa
Zagotowujemy część mleka razem z cukrem, a w pozostałym ( około 0,5 szklanki) mieszamy z kaszą manną.
Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy przez 5 minut.
Kaszkę trzeba ciągle mieszać, żeby się nie przypaliła.
Ugotowaną studzimy.
Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimniej masy grysikowej, ucieramy i tak do połączenia obu składników masy.
mus morelowy i składanie ciasta
Mus morelowy:
Umyte owoce zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
Teraz powinna łatwo już odejść skórka, a my przy okazji pozbywamy sie pestek.
Do owoców wlewamy 0,5 l wody i gotujemy 8-10minut.
Do ugotowanych wsypujemy galaretki- mieszamy do rozpuszczenia sie żelatyny i dopiero teraz miksujemy na gładko.
Mus odstawiamy do wystudzenia.
Składanie ciasta:
do blaszki przekładamy jeden blat biszkoptu- ponczujemy,
wykładamy 3/4 masy grysikowej
Przykrywamy drugim, naponczowanym blatem biszkoptu
smarujemy pozostałą masą grysikową
wykładamy tężejącym musem morelowym
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej smakuje gdy wyciągniemy go z lodówki minimum 15 minut przed podaniem
kinga66
reanja
standardowa 35x28