reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Morelowa chmurka- czyli biszkopt z musem morelowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubicie morele? świeże tak średnio, są mączyste i prawie bez smaku, ale w ciastach czy przetworach uwielbiam. Podczas gotowania zmieniają swój smak na bardziej wyrazistszy i nieco kwaśny.

Morelowa chmurka- czyli biszkopt z musem morelowym

Składniki:

Morelowa chmurka- czyli biszkopt z musem morelowym

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

 

 

  • Masa morelowa:
  • 800 g moreli
  • 2 galaretki morelowe/brzoskwiniowe/ ew cytrynowe
  • 0,5 l wody

 

  • Poncz
  • esencja herbaciana

 

Sposób przygotowania:

Morelowa chmurka- czyli biszkopt z musem morelowym

biszkopt

Morelowa chmurka- czyli biszkopt z musem morelowym
po dodaniu mąki mieszamy ciasto już ręcznie

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do ubitych stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.

Do masy dodajemy nie przerywając ubijania po jednym żółtku.

Odstawiamy robot i dalej używamy już szpatułki.

Dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

Na końcu wlewamy wodę- mieszamy po raz ostatni i ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w temperaturze 175 st przez 20-25 minut - do suchego patyczka.

Upieczone studzimy, przekrawamy na dwa blaty.

masa

Morelowa chmurka- czyli biszkopt z musem morelowym
grysik podczas studzenia mieszamy, zeby nie zrobił nam sie kożuch

Zagotowujemy część mleka razem z cukrem, a w pozostałym ( około 0,5 szklanki) mieszamy z kaszą manną.

Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy przez 5 minut.

Kaszkę trzeba ciągle mieszać, żeby się nie przypaliła.

Ugotowaną studzimy.

Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimniej masy grysikowej, ucieramy i tak do połączenia obu składników masy.

mus morelowy i składanie ciasta

Morelowa chmurka- czyli biszkopt z musem morelowym
im bardziej dojrzałe owoce tym krócej gotujemy

Mus morelowy:

Umyte owoce zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą.

Teraz powinna łatwo już odejść skórka, a my przy okazji pozbywamy sie pestek.

Do owoców wlewamy 0,5 l wody i gotujemy 8-10minut.

Do ugotowanych wsypujemy galaretki- mieszamy do rozpuszczenia sie żelatyny i dopiero teraz miksujemy na gładko.

Mus odstawiamy do wystudzenia.


Składanie ciasta:

do blaszki przekładamy jeden blat biszkoptu- ponczujemy,

wykładamy 3/4 masy grysikowej

Przykrywamy drugim, naponczowanym blatem biszkoptu

smarujemy pozostałą masą grysikową

wykładamy tężejącym musem morelowym


Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Najlepiej smakuje gdy wyciągniemy go z lodówki minimum 15 minut przed podaniem


Tagi:

ciasto deser