slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Puree z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo proste do zrobienia w domu puree dyniowe. Jest ono idealne do ciast, deserów czy przetworów.

Puree z dyni

Składniki:

Puree z dyni

 

  • 2 kg dynia piżmowa lub inna

Sposób przygotowania:

Puree z dyni
Dynię myjemy i kroimy w kawałki. Wyjmujemy łyżką pestki.

Miąższ dyni wraz ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni-do miękkości.

Wystudzoną dynię wyjmujemy ze skórki łyżką i blendujemy na mus.

Przechowujemy w słoiku w lodówce do tygodnia.