Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Papka dyniowo-czosnkowa do zup

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczny, praktyczny i smaczny dodatek do zup, klusek czy sosów.

Papka dyniowo-czosnkowa do zup Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papka dyniowo-czosnkowa do zup

 

  • miąższ dyni - 700g,
  • czosnek - główka (można dodać 2 główki, aromat i smak będzie intensywniejszy),
  • oliwa - 2-3 łyżki,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Papka dyniowo-czosnkowa do zup
Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki np. w kostkę. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek przekroić wszerz na pół - nie obierać. Dynię dość dobrze posolić i skropić oliwą. Czosnek ułożyć obok dyni, jego przekrojony wierzch posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut w 200 stopniach na środkowej półce piekarnika. W trakcie pieczenia, dynię wymieszać, aby równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika. Kawałki czosnku bardzo łatwo wychodzą z łupinek. Rozdrabniaczem lub blenderem zmiksować ząbki czosnku z dynią. Gotującą zupę zdjąć z ognia. dodać papkę, wymieszać, przyprawić do smaku i zagotować. Czosnek traci swą ostrość podczas pieczenia, wydobywając jednocześnie niezwykły smak i aromat.
Papka dyniowo-czosnkowa do zup
Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki np. w kostkę.
Papka dyniowo-czosnkowa do zup
Dynię dość dobrze posolić i skropić oliwą. Czosnek ułożyć obok dyni, jego przekrojony wierzch posmarować oliwą
Papka dyniowo-czosnkowa do zup
Piec przez 30-40 minut w 200 stopniach na środkowej półce piekarnika. W trakcie pieczenia, dynię wymieszać, aby równomiernie się upiekła.
Papka dyniowo-czosnkowa do zup
Rozdrabniaczem lub blenderem zmiksować ząbki czosnku z dynią.

Tagi:

dynia