nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Papryka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Taka papryka świetnie nada się jako dodatek do dania obiadowego, czy do kolacji, jako dodatek do kanapek, będzie też świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez.

Papryka konserwowa

Składniki:

Papryka konserwowa

 

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa
Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małe kawałki, czy też w dłuższe paski, bądź słupki. Układać pokrojoną paprykę w czystych słoikach. Do każdego słoiczka, do papryk wrzucać po 3 – 4 ziarna ziela angielskiego i po 2 ziarna pieprzu. Przygotować zalewę do papryk: do garnka przelać ocet i wodę dodając do nich także cukier, granulowany czosnek i sól. Nastawić zalewę na gotowanie i podgrzewać ją do czasu zagotowania się składników i do momentu dokładnego rozpuszczenia się cukru, granulowanego czosnku i soli w wodzie z octem. Gorącą zalewą napełniać słoiki z powkładaną papryką. Ostrożnie i dokładnie pozakręcać słoiki. Do dużego garnka nalać wody i nastawić ją na gotowanie. Do zagotowanej w garnku wody wstawiać zakręcone słoiki z papryką w zalewie. Dobrze jeśli woda w garnku sięga tak nieco ponad więcej niż do połowy słoików z papryką. Gotować – pasteryzować papryki w zalewie w garnku z gotującą się wodą przez około 5 – 7 minut. Słoiczki z papryką po pasteryzowaniu, wyjęcia z garnka z gotującą się wodą odstawiać do góry dnem i w takiej pozycji pozostawiać je do wystygnięcia.

Tagi:

papryka