kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Papryka marynowana z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku po raz pierwszy robiłam marynowaną paprykę. Zamiast zacząć od tradycyjnej, zrobiłam z miodem.

Papryka marynowana z miodem

Składniki:

Papryka marynowana z miodem

 

  • 1 kg papryki czerwonej
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 25 dag miodu
  • łyżeczka soli
  • 5 – 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana z miodem
Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w szerokie paski i ułożyć w wyparzonych słoikach. Zagotować wodę z octem, miodem i solą i gorącym płynem zalać paprykę, a następnie wylać na powierzchnię bardzo cienką warstwę oleju. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10 min w temp. 85 st. C. Ostudzić w garnku, w którym się gotowały i wstawić w chłodne miejsce.

Tagi:

papryka