Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Papryka, ogórek, żurawiny i indyk

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka bogata w białko, potas i flawonoidy

Papryka, ogórek, żurawiny i indyk

Składniki:

Papryka, ogórek, żurawiny i indyk

 

  • Na 4 porcje:
  • 3 pokrojone w grubą kostkę czerwone papryki (450 g)
  • 4 małe pokrojone w plasterki ogórki kiszone (200 g)
  • 4 drobno posiekane ząbki kiszonego czosnku (poproś, gdy kupujesz kiszone ogórki)
  • Kilka przekrojonych na połówki żurawin
  • 200 g pokrojonego w grubą kostkę grillowanego indyka bez skóry
  • 1 łyżka (15 g) oleju rzepakowego
  • Szczypta suszonego lubczyku

Sposób przygotowania:

Papryka, ogórek, żurawiny i indyk

Do dużej miski, najlepiej szklanej, włóż pokrojoną paprykę, przekrojone na połówki żurawiny, ogórki kiszone, czosnek kiszony i grillowanego indyka. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp suszonym lubczykiem, skrop olejem i ponownie wymieszaj. Sałatki nie musisz solić, bo ogórki i czosnek są słone.


122 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.