ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Papryka z cukinią oraz kolendrą w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Papryka z cukinią oraz kolendrą w zalewie z dodatkiem cebuli. Pyszny dodatek do dań mięsnych na zimę.

Papryka z cukinią oraz kolendrą w zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka z cukinią oraz kolendrą w zalewie

 

  • 1 1/2 kg papryki czerwonej
  • 1 kg małych cukinii zielonych oraz żółtych
  • 1 cebula
  • kilka ziaren kolendry
  • 8 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki octu
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Papryka z cukinią oraz kolendrą w zalewie
Z papryki usuwamy gniazda nasienne a miąższ kroimy na kawałki. Cukinię żółtą oraz zieloną myjemy i kroimy w cząstki.

Cebulę po obraniu kroimy w dość grube plastry. Teraz przygotowujemy zalewę z 8 szklanek wody, 1 1/2 szklanki octu 8 łyżek cukru, 3 łyżek soli.

Dokładnie mieszamy i taką zalewą zalewamy warzywa poukładane w słoikach. Do każdego dodajemy po kilka ziarenek kolendry.

Pasteryzujemy około 20 minut.
Papryka z cukinią oraz kolendrą w zalewie
Żółtą oraz zieloną cukinię kroimy w kawałki.
Papryka z cukinią oraz kolendrą w zalewie
Z papryki usuwamy pestki a miąższ kroimy w cząstki
Papryka z cukinią oraz kolendrą w zalewie
Obraną cebulę kroimy w dość grube plastry
Papryka z cukinią oraz kolendrą w zalewie
Warzywa układamy w słoikach najpierw cukinię potem paprykę i cebulę.