Sposób przygotowania:
Potrawka z cukinii a'la bigos
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach (wszystkie warzywa tarłam w robocie, dziurki są większe niż na tradycyjnych tarkach), wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Następnie w robocie zetrzeć oczyszczoną paprykę. Wrzucić do cebuli, przesmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do garnka. Smażyć chwilę razem. Pomidory obrać ze skórki, pokroić niedbale w kawałki i wrzucić do garnka, zmniejszyć ogień i dusić aby sok odparował. Cukinię (1,3kg to waga cukinii po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, użyłam żółtej i zielonej cukinii) zetrzeć w robocie, posolić i wymieszać. Odstawić na chwilę.Do garnka dodać odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, dusić 5 minut. Następnie dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem, paprykami i majerankiem, gotować jeszcze 10 minut. Gorącą potrawę nałożyć do miseczek i podawać z chlebem lub nałożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
Alex_M
anemon
Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z mojego przepisu. Mam nadzieję, że Ci smakowało.
Alex_M
smakowało! lubimy takie dania :)