Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 940]

Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

placuszki są rewelacyjne i lekko chrupiące, a ciągnący się seeer sprawia, że ciężko poprzestać na kilku sztukach.

Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera

Składniki:

Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera

20 sztuk:

Sposób przygotowania:

Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera

Ser:

Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera
Najlepiej użyć sera o dość wyrazistym smaku.

Ser należy zetrzeć na średnich oczkach tarki.

Masa:

Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera
Idealna masa powinna być dość gęsta i odpowiednio doprawiona.

Kaszę manną należy zalać mlekiem, wymieszać z mlekiem i odstawić na kilka minut, aby kasza zgęstniała. Dodać jajko raz żółty ser. Wszystko razem wymieszać i doprawić według własnego smaku.

Smażenie:

Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera
Placki powinny być zarumienione. Ładnie się smażą.

Na rozgrzany olej wykładać odpowiednie porcje ciasta.

1 łyżka stołowa = 1 placek.

Placuszki należy smażyć z każdej strony na rumiano.

Podanie:

Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera
Placuszki można posypać dodatkową porcją sera.

Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać.

Można posypać serem.