CarpeCatino

CarpeCatino

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Parówki po kanadyjsku z sosem z suszonej żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Parówki z smacznej wersji z żółtym serem i boczkiem, szybkie w przygotowaniu. Znakomicie sprawdzają się jako potrawa np. na kolację.

Parówki po kanadyjsku z sosem z suszonej żurawiny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Parówki po kanadyjsku z sosem z suszonej żurawiny

 

  • 4 parówki
  • gruby plaster żółtego sera
  • 4 cienkie plasterki boczku
  • szklanka suszonej żurawiny
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Parówki po kanadyjsku z sosem z suszonej żurawiny
Parówki wyjąć z opakowania i ponacinać wzdłuż tak, aby nie przeciąć ich całkowicie. Ser pokroić w słupki, które należy włożyć w parówki. Każdą z parówek owinąć plasterkiem boczku (jeżeli się odwija, można spiąć wykałaczką). Parówki należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez maksymalnie 10 minut. Aby przygotować sos umieścić żurawinę w garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia, trochę wystudzić. Zblendować.
Parówki po kanadyjsku z sosem z suszonej żurawiny
Nacięte parówki nadziane słupkami żółtego sera
Parówki po kanadyjsku z sosem z suszonej żurawiny
Parówki z serem, owinięte plastrami boczku, gotowe do pieczenia.

Tagi:

sery ser