Sposób przygotowania:
Drobiowa szyneczka z szynkowaru
Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych oczkach, jak na pasztet. Do zmielonego dodaję przyprawy, żelatynę i wodę, masę mięsną wyrabiam do momentu aż masa będzie klejąca i zwarta.
Masę mięsną odstawiam na całą noc do lodówki. Po tym czasie wkładam woreczek do szynkowara, dokładnie go upycham, aby pozbyć się powietrza.
Szynkowar wkładam o garnka, nalewam wodę tak, aby była poniżej szynkowara.Szynkę gotuję godzinę w 70 st C, ( bez termometru; jeśli w wodzie od dna pokazują się malutkie pęcherzyki powietrza).
Na koniec szynkowar studzimy wraz z zawartością, zimny wkładam do lodówki.
Jak się odpowiednio schłodzi, dopiero wyciągam szynkę.
Masę mięsną odstawiam na całą noc do lodówki. Po tym czasie wkładam woreczek do szynkowara, dokładnie go upycham, aby pozbyć się powietrza.
Szynkowar wkładam o garnka, nalewam wodę tak, aby była poniżej szynkowara.Szynkę gotuję godzinę w 70 st C, ( bez termometru; jeśli w wodzie od dna pokazują się malutkie pęcherzyki powietrza).
Na koniec szynkowar studzimy wraz z zawartością, zimny wkładam do lodówki.
Jak się odpowiednio schłodzi, dopiero wyciągam szynkę.
OktawiaG
uwielbiam domowe wedliny! :) nie świecą się jak te ze sklepu :D
zbysiowa
I wiemy co jemy :)