mamamysia

mamamysia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Parówkowe pajacyki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To danie wymyśliłam z okazji kinderbalu, zrobiło furorę wśród maluchów, wygląda i smakuje wspaniale. Polecam nie tylko dla dzieci.

Parówkowe pajacyki

Składniki:

Parówkowe pajacyki

 

  • 4-5 parówek
  • 1 szkl mąki
  • 0,5 szkl mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • wykałaczki
  • olej do smażenia
  • ogórek, serek, ketchup, ziarnka pieprzu, rzodkiewka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Parówkowe pajacyki
Krok 1. 4-5 parówek pokroić w kawałki długości ok. 3 cm, nadziać na wykałaczki.

Krok 2. Przygotować: •2 jajka •1 szklankę mąki pszennej •0,5 szklanki mleka •szczyptę soli

Z podanych składników zamieszać gęste ciasto naleśnikowe. Parówki zanurzać w cieście, smażyć na głębokim oleju.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym, udekorować. Kapelusz zrobić z korniszona i świeżego ogórka, oczka z serka i ziaren pieprzu, nosek z ketchupu, uśmiech z rzodkiewki lub papryki.

Smacznego!