beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Naleśniki z sosem parówkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Naleśniki z sosem parówkowym

Naleśniki z sosem parówkowym

Składniki:

Naleśniki z sosem parówkowym

 

  • mleko 3/4 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • mąka wg uznania
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • parówki cienkie 3 sztuki
  • ketchup 4 łyżki
  • śmietana 2 łyżki
  • cebula 1/2 sztuki
  • żółty ser do posypania
  • bulion lub woda do podlania
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki z sosem parówkowym
Z mleka, wody, jajka i mąki ze szczyptą soli przygotowałam ciasto na naleśniki. po czym na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam naleśniki z przygotowanego ciasta. Upieczone naleśniki zwinęłam w ruloniki i ułożyłam na talerzu. Następnie obrałam parówki z osłonek i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam ponownie olej i przesmażyłam pokrojone parówki. Do parówek dodałam obraną i drobno pokrojoną cebulę. Całość wymieszałam i podlałam bulionem. Po czym dodałam ketchup i dokładnie wymieszałam. Na koniec dodałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszałam. Przygotowanym sosem polałam przygotowane naleśniki. Na wierzchu posypałam startym żółtym serem.