Sposób przygotowania:
Parówkowe stworki
Mleko podgrzewamy , dokładamy drożdże, cukier oraz mąkę w takiej ilości by ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn jest gotowy dokładamy pozostałą mąkę, jajko, sól i wyrabiamy. W połowie wyrabiania dokładamy olej. Wyrabiamy do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto cienko wałkujemy. Kroimy w paski. Metalowe rurki do pieczenia smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie ciasto. Z części ciasta wykonujemy nóżki. Toczymy wałeczki i spłaszczamy z jednej strony. Miejsce łapek nacinamy nożem. Oczy wykonujemy z pieprzu. Stworki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180°C do zrumienienia. Około 20 minut.Parówki gotujemy. Odcedzamy. Przekrawamy w połowie. Nadziewamy nimi upieczone ciasto.
marietta
misia5
Pejwz