jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Parówkowe stworki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Parówkowe stworki podajemy z keczupem lub musztardą. To doskonała przekąska dla naszych małych pociech.

Parówkowe stworki

Składniki:

Parówkowe stworki

 

  • Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • Ziarenka pieprzu
  • Dodatkowo około 6 cienkich parówek.

Sposób przygotowania:

Parówkowe stworki
Mleko podgrzewamy , dokładamy drożdże, cukier oraz mąkę w takiej ilości by ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn jest gotowy dokładamy pozostałą mąkę, jajko, sól i wyrabiamy. W połowie wyrabiania dokładamy olej. Wyrabiamy do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto cienko wałkujemy. Kroimy w paski. Metalowe rurki do pieczenia smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie ciasto. Z części ciasta wykonujemy nóżki. Toczymy wałeczki i spłaszczamy z jednej strony. Miejsce łapek nacinamy nożem. Oczy wykonujemy z pieprzu. Stworki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180°C do zrumienienia. Około 20 minut.Parówki gotujemy. Odcedzamy. Przekrawamy w połowie. Nadziewamy nimi upieczone ciasto.