stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Paryska zupa cebulowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa cebulowa, zapiekana w piekarniku.

Paryska zupa cebulowa

Składniki:

Paryska zupa cebulowa

 

  • cebula - 3 sztuki,
  • woda - 1 litr,
  • masło - 2 łyżki,
  • mąka - 1 łyżka,
  • ser żółty - 10 dag,
  • sól i pieprz - do smaku,
  • chleb - 2 kromki.

 

Sposób przygotowania:

Paryska zupa cebulowa
Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zrobią się twardsze grzanki, uważając, aby ich nie przypalić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i dusić przez 5 minut. Wymieszać dokładnie z mąką, aby nie było grudek i dusić dalej, aż cebula się zrumieni, około 10 minut, często mieszając. Zalać ciepłą wodą. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotować 15 minut.

Ugotowaną zupę przelać do filiżanek ogniotrwałych, dodać grzanki i posypać z wierzchu tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.