Sposób przygotowania:
Paryska zupa cebulowa
Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zrobią się twardsze grzanki, uważając, aby ich nie przypalić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i dusić przez 5 minut. Wymieszać dokładnie z mąką, aby nie było grudek i dusić dalej, aż cebula się zrumieni, około 10 minut, często mieszając. Zalać ciepłą wodą. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotować 15 minut.
Ugotowaną zupę przelać do filiżanek ogniotrwałych, dodać grzanki i posypać z wierzchu tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zrobią się twardsze grzanki, uważając, aby ich nie przypalić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i dusić przez 5 minut. Wymieszać dokładnie z mąką, aby nie było grudek i dusić dalej, aż cebula się zrumieni, około 10 minut, często mieszając. Zalać ciepłą wodą. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotować 15 minut.
Ugotowaną zupę przelać do filiżanek ogniotrwałych, dodać grzanki i posypać z wierzchu tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.
Elficzna