2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1482]

Pasiasty pudding z manną

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pasiaste desery możesz również przygotować z warstwy budyniu i owoców zagotowanych w kisielu. Ten z manną jest rewelacyjny.

Pasiasty pudding z manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasiasty pudding z manną

 

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady jak kto woli
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 7 łyżek cukru
  • 1 torebka budyniu czekoladowego ( na pół litra)

Sposób przygotowania:

Pasiasty pudding z manną
Kaszę mieszamy w szklance z 4 łyżkami cukru . 1/2 litra mleka odlewamy i doprowadzamy do wrzenia wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 1-2 minuty,zestawiamy z ognia ,gdy odparuje przykrywamy folią by nie tworzył się kożuch i zostawiamy do wystygnięcia.



Z reszty mleka odlać pół szklanki ,rozpuścić budyń a pozostałe zagotować z resztą cukru,i do gotującego się mleka wlać budyń i ugotować aż zgęstnieje.Zestawić z ognia dać połowę tabliczki startej czekolady i mieszać aż czekolada się roztopi .zostawić do wystudzenia i również garnek przykryć folią.Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem,dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny i miksujemy na jednolitą masę .



Do zimnej masy budyniowej znów dajemy resztę czekolady ( łyżkę zostawiamy do dekoracji)i mieszamy.W szklanych pękatych szklankach układamy deser warstwami,ostatnią warstwę posypujemy startą pozostawioną czekoladą ,chłodzimy w lodówce 1/2 godziny i podajemy.
Pasiasty pudding z manną
mannę odmierzamy dodajemy cukier i mieszamy
Pasiasty pudding z manną
na mleku gotujemy budyń czekoladowy...........
Pasiasty pudding z manną
w drugim rondelku osobno gotujemy mannę
Pasiasty pudding z manną
deser układamy warstwowo w szklankach.......